Llibres, OPINIÓ

Què llegien els profes quan eren adolescents?

Aquesta setmana ens hem preguntat quines han sigut les lectures que han marcat l’adolescència dels professors i les professores de l’institut. Tria i remena perquè ja veuràs que hi ha molta varietat.

MICHAEL ENDE MAI PASSA DE MODA
Començarem pels clàssics de literatura juvenil. Ja sabeu quins són, oi? Els llibres que mai passen de moda malgrat el pas del temps i que tenen múltiples interpretacions. Encapçala la llista Michael Ende, autor de Momo i La història interminable. Segons la Rosa Gatell, professora de l’àmbit cientificotecnològic, diu que la va atrapar des de la primera pàgina, opinió que també comparteix la Viola Ferrer, la Toya García i la Raquel Casas.

LECTURES QUE FAN REFLEXIONAR
L’aire filosòfic ens el porta en Toni Abollado, d’Educació Física. Ens comenta que el mite de la caverna, fragment al·legòric que podeu llegir a La República de Plató, el va captivar. També reconeix que el món fantàstic de J.R.R.Tolkien present a El Hobbit i als tres volums d’ El senyor dels anells. També ens recomana Juan Salvador Gaviota de Richard Bach, la història que narra les reflexions d’una gavina que aprèn a volar.

Un autor que ha sigut el punt de partida de moltes reflexions és Herman Hesse, autor de novel·les com Demian i Siddharta. Probablement, per aquest motiu ens el recomana la Susanna Soler, qui també va gaudir del clàssic de Robert Louis Stevenson, L’illa del tresor.

LES LECTURES OBLIGATÒRIES DELS PROFES
També hem vist que alguns professors van patir una mica per les lectures obligatòries, només pel fet de ser obligatòries. És el cas del Raül Díaz, professor de l’àmbit cientificotecnològic. Tanmateix, també reconèixer que va gaudir molt del clàssic català, Solitud de Víctor Català (Caterina Albert), i de El misterio de la cripta embrujada d’Eduardo Mendoza, títol que també ens ha comentat la Raquel Casas.

Per altra banda, la Xell Coll ens ha parlat de Cul de sac Així és la vida Carlota de la Gemma LienasComo agua para chocolate de Laura Esquivel, com algunes de les lectures obligatòries que va llegir a l’institut. Nogensmenys, també ens diu que com a llibres d’oci en llegia molts de la col·lecció de Columna Jove: Raquel dIsabel-Clara Simó, L’amic retrobat de Fred Ulhman, El món de Sofia de Jostein Gaarder. Aquestes novel·les li agradaven perquè “em podia identificar amb algun personatge. També m’interessava molt el desenvolupament psicològic dels personatges”. Per últim, la professora de l’àmbit lingüístic també recorda “Les aventures d’en Tintin”.

La Raquel Casas, professora de l’àmbit lingüístic, ens ha fet arribat una tirallonga de lectures que va llegir a l’institut: Fuenteovejuna de Lope de Vega, Joc brut i Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, La crida del boscde Jack London, La vida es sueñode Pedro Calderón de la Barca, El secret de la moixarnera de Pep Coll, Hamlet de William Shakespeare, Don Álvaro o la fuerza del sino de Duque de Rivas, Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury de Quim Monzó iTe deix, amor, la mar com a penyora de Carme Riera.

ITALO CALVINO I UN CAVALLER QUE NO EXISTEIX
Fixeu-vos ara en l’autor que ens recomana l’Eva Peraire, del qual en destaca l’humor absurd, i l’Alejandro Gázquez quan parla d’Italo Calvino: Me’n recordo que un dia que em vaig quedar a casa perquè estava malalt vaig agafar d’un prestatge ‘El barón rampante‘ o ‘El cavaller inexistent‘ (no sé quin dels dos va ser el primer). Em va obrir la porta a una literatura molt més rica que la que havia llegit fins llavors basada en col·leccions de novel·les infantils/juvenils. A més era molt divertit i creatiu, se li anava molt l’olla. No me’n recordo de gaire més perquè fa molt de temps, però sé que em va causar una impressió que encara perdura. Bonic, oi? Quan es va recuperar i va poder tornar a l’institut, va llegir El perfum de Patrick Süskind i Fahrenheit 451 de Ray Bradbury.

EL MÉS RECOMANAT, UN CLÀSSIC DE LA LITERATURA CATALANA
El llibre que més professors han recomanat és El mecanoscrit del segon origen del català Manuel de Pedrolo que, precisament, és una de les lectures que es treballen a l’institut. Ens n’ha parlat la Toya García i Reyes del Amor.

Després de Pedrolo, l’autora catalana més llegida pel professorat ha sigut Mercè Rodoreda amb obres com La plaça del Diamant i Aloma.

LES PROFES MÉS LECTORES
Les dues professores que més llibres ens han recomanat han sigut la Reyes del Amor i la Raquel Casas. La primera ens ha recomanat moltes obres de poesia d’autors com Alfons X el Savi, Rosalía de Castro, Rubén Dario, Miguel Hernández, Antonio Machado, Federico García Lorca, Rafael Alberti. Tanmateix, també és una gran aficionada al teatre de Shakespeare i de Moliere i novel·les com Cien años de soledad de Gabriel García Márquez, La importància de dir-se Ernest d’Oscar Wilde, La cabanya del tiet Tom de Harriet Beecher Stowe, Donetes de Louisa May Alcott, Cims borrascosos d’Emily Brontë o Madame Bovary de Gustave Flaubert.

La Raquel Casas ens suggereix vivament la lectura de qualsevol de les novel·les de Mary Rodgers: Quin dia tan bèstia, Un estiu capgirat, La tele boja. Li van entussiasmar. També recorda Quan un toca el dos, d‘Anna-Greta Winberg, Mark Twain, el poeta Joan Margarit, La casa de los espíritus d’Isabel Allende, la novel·la de terror El resplandor de Stephen King i la fantasiosa Peter Pan de J.M.Barrie entre d’altres.

@LDELECTURES, RECOMANAR LLIBRES A TRAVÉS D’INSTAGRAM
Amb el propòsit de fomentar la lectura entre els joves de l’institut, la Laura Jacas gestiona un perfil d’Instagram en què només recomana les lectures que fa, algunes de les quals són suggerides pels alumnes, amics i familiars. Hi ha títols de tota mena. L’últim que ha recomanat és la novel·la Crónica de una muerte anunciada de Gabriel García Marquéz, que va ser una de les seves lectures obligatòries durant la secundària. En menys d’un any, ja ha recomanat més d’un centenar de títols i ronda ja amb 700 seguidors.



Comentaris tancats.