Llibres, OPINIÓ, TIPS

10 llibres sobre dones i ciències

L’11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la ciència, que promou la recerca elaborada per dones i per fomentar la vocació científica entre les més joves.

Per aquest motiu us volem recomanar 10 llibres en què les protagonistes són les dones i les ciències.

Las chicas son de ciencias d’ Irene Cívico i Sergio Parra.
En aquest llibre podreu conèixer les aportacions de vint-i-cinc científiques com ara Noether, Hopper, Kwolek, Bath, Mirzakhani.

Imatge extreta d’Amazon

Hipatia, la gran maestra de Alejandría de Víctor García Tur.
La protagonsita d’aquesta biografia va ser pionera en el camp de l’astronomia i de les matemàtiques. Inventora i filosofa menystinguda durant molt anys en els llibres d’història.

Imatge extreta de La Casa del Llibre

Intrépidas: Los excepcionales viajes de 25 exploradoras de Cristina Pujol.
A més d’explicar l’expedició de Junko Tabei per arribar al sostre del món, aquest llibre ens narra uns altres vint-i-quatre viatges capitanejats per dones amb una gran curisiositat i força de voluntat.

Imatge extreta de Pastel de Luna

Mujeres de ciencias de Rachel Ignotosfky.
Des de l’Antiga Grècia fins a l’actualitat, aquest llibre recull de cinquanta fascinants biografies de científiques, biòlogues, astronautes, físiqiues, enginyeres i matemàtiques: Marie Curie, Jane Goodall, Rachel Carson i un llarg etcètera. A més, inclou infografies sobre els materials que s’utilitzen en un laboratori, les taxes de dones dedicades a les ciències i un amplíssim glossari il·lustrats per no perdre’s cap detall.

Imatge extreta de Nòrdica Libros

Supermujeres, superinventoras: Ideas brillantes que transformaron nuestra vida de Sandra Uve.
Fins a noranta invents ideats per dones han canviat les nostres vides. Un exemple és Hedy Lamarr, qui va tenir una gran implicació amb la tecnologia Wireless, la que et permet connectar-te a una xarxa sense fils.

Imatge extreta de Lunwerg Editores

Primates: La intrépida ciencia de Jane Goodall, Dian Fossey y Biruté Galdikas  de Jim Ottaviani i Maris Wicks.
Aquest còmic ens mostra l’interès que aquestes primatòlogues tenien per conèixer els hàbits de vida d’aquests animals, dels ximpanzés, dels goril·les, i dels orangutans. Es descriuen les rutines que les investigadores tenien i els resultats dels seus estudis.

Imatge extreta de Norma Còmics

17 mujeres Premio Nobel de ciencias de Hélène Merle-Beral.
Moltes poques dones han sigut guardonades amb una de les distinciones més conegudes, els premi Nobel. De fet, el 97% dels premi Nobel de ciències tenen el nom d’homes, uns 590; mentre que, fins ara, només divuit dones l’han aconseguit. Dades que evidencien que la igualtat i la visualització de la dona en aquest camp encara no estan aconseguides.

Imatge extreta de Plataforma Editorial

Mujeres matemáticas: trece matemáticas, trece espejos de Marta Macho.
Tretze són les disciplines de les matemàtiques i, per aquest motiu, les autores d’aquest llibre, coordinades per Marta Macho, han escrit les biografies de tretze matemàtiques i n’expliquen de manera molt entenedora quines van ser les seves aportacions.

Imatge extreta d’Agapea

Pequeña y grande Marie Curie de María Isabel Sánchez Vegara i Frau Isa.
La contribució de Marie Curie en les ciències és indubtable. Juntament amb el seu marit, Pierre Curie, va descobrir el concepte de radioactivitat! Guardonada amb dos premi Nobel, Curie es relaciona amb altres elements de la taula periòdica com ara el radi i poloni.

Imatge extreta de Alba

Sabias. La cara oculta de la ciencias de Adela Muñoz Páez.
Per acabar, us recomanem l’assaig en què es vinculen diferents científiques i les seves tesines amb el moment històric en el qual van viure, el segle XX.

Extreta de Debate

Comentaris tancats.